TÜRKİYE’NİN SEYAHAT & ETKİNLİK FORUMU

Eskapas

Lavanta Hakkında  

 

Eskapas
(@eskapas)
İdari Yönetici Admin
Katılım : 8 ay önce
Gönderiler: 18
21/02/2019 11:49 am  

Ballı babagiller ailesine ait olan Lavanta, Lat. Lavandula offıcınalis veya lavandula angustifolia diye adlandırılan türünden çoğaldığı bilinmektedir. Lavantanın üretim merkezi Fransa – Provence olarak bilinir ve dünyanın en büyük üreticilerindendir. Son senelerde Bulgaristan (bkz Baştan başa Bulgaristan turu) Fransa'yı da sollayarak lavanta üreticiliğinde birinci sıraya yerleşmiştir. Tüm Akdeniz ülkelerinde, İspanya, Fas, İtalya, eski Yugoslavya’nın yanı sıra son yıllarda da yurdumuzun Isparta ve Konya yörelerinde de ekimine başlanmıştır. Yurdumuzda ekilen tür ise Lavandin - Melez lavantadır. Ticari Anlamda Lavanta, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve ilaç sanayiinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır. Lavanta uçucu yağının dünya piyasalarında fiyatı 75 ile 100 € arasında değişmektedir.

Lavanta Ekimi ve Bakımı

Lavanta, toprak seçiciliği olmadan tüm toprak çeşitlerinde yetişebilen çok yıllık çalımsı bir bitki türüdür. . "Ekstrem koşulların bitkisi" olarak bilinen lavanta; su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, kötü toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunmaktadır. Kireç içeriği yüksek olan süzek kuru ve kalkerli topraklarda daha iyi verim alınmaktadır. Tüm hava koşullarına dayanıklı olması sebebiyle çiftçilerin kıraç toprakları değerlendirmesi açısından oldukça elverişlidir. Ancak don yaşanılan yörelerde verim kaybı yaşanabilmektedir. Lavanta bitkisi 4. Sınıf ve 5. Sınıf tarım arazilerinin değerlendirilmesi açısından oldukça elverişlidir. Lavanta bitkisinin toprak özelliklerini iyileştirici ve rüzgar-su erozyonunu önleyici etkileri de son derece önemlidir. Lavanta, bakımı kolay bir bitkidir, ancak düzenli olarak budanmak ister. Sonbahar ayları budama için uygundur. Lavanta çiçeğinde; budanmayanların sapları odunlaşır ve bu dallardan taze dallar çıkmaz. Bitki verimsizleşir. Bitki altı, yedi senelik olunca odunlaşmasını budama da engelleyemez. Yenilenmelidir. Güneşli alanları sever.

Çiçeklenme ve Hasat Dönemleri

Çiçek açma zamanı Bahar başı Mart - Yaz başı Hazirandır . Dolayısı ile tarlanın aldığı güneş ve olgunlaşma sürecine göre Haziran ortasından Ağustos ortasına dek hasadı yapılabilir. Yan dallardaki çiçek başlarında, orta saptaki başakların da çiçeklendiği dönemde, hepsi birlikte hasat edilir. Çiçekteki uçucu yağ oranı, tam çiçeklenme devresine kadar belirgin bir şekilde artmaktadır. Hasat; çiçek başak sapından, başaktan 10 cm kadar aşağıdan orak vb. İle biçilerek yapılır. Lavanta çiçeğinde eş zamanlı bir çiçeklenme olmadığından hasat, birkaç seferde tamamlanır. Sadece çanak yapraklarıyla birlikte yada elle çiçekleri toplanarak da hasat yapılabilir. Çiçek açma döneminde, çiçekler tamamen açmadan keskin ve uygun bir kesici ile eğer tıbbi amaçla kullanılacaksa sadece çiçekli dal uçları, kozmetikte kullanılacaksa toprağa yakın yerinden kesilerek toplama işlemi yapılır

Kozmetikte kullanılmak amacıyla toplanan lavantalar gölgede yaprak renkleri bozulmadan sık sık havalandırılarak kurutulur. Yaş kullanımlar için kurutulmaz. Kurutma işlemi kurutucu tesislerde yapılacaksa kurutma sıcaklığı olarak 30-40 ºC uygundur. Lavanta çiçeğini, güneşte kurutmamak gerekir. Güneşte kurutmada, renk ve aroma zarar görür. Suni kurutmada ise çok dikkatli olmak gerekir. Sıcaklığın 30 c civarında olmasına özen gösterilmelidir. Saplarıyla hasat edilmiş lavanta çiçeğinde sapların ayıklanması, kurutmadan sonra yapılır.

Kullanım Alanları

Lavanta yağı, harika özellikleri sayesinde hem tıpta hem de kozmetik sektöründe en çok kullanılan yağlardan bir tanesidir. Mor tonu bu yağı özel kılan özelliklerden bir tanesidir. Bu yağ aynı zamanda rahatlatıcı masajlar ve aromaterapi tedavileri için kullanılan saf ve doğal yağlardan biridir.

Aromatik bitkilerden elde edilen esansiyel (uçucu) yağların fiziksel-ruhsal tedavi ve güzellik amacıyla kullanılması antik dönemlere kadar uzanıyor. Berrak, baharatımsı kokusu ve iyileştirici etkileriyle lavanta (Lavandula angustifolia) ise geçmişte de, günümüzde de en çok kullanılan esansiyel yağların başında geliyor. Bir bitki olarak lavantanın belgelenmiş tarihi 2500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Lavanta yağı Antik Roma ve Yunanda banyo ritüellerinin baş tacıydı. Zaten lavanta sözcüğünün (ing. Lavender) Latince yıkamak, temizlenmek ve berraklaşmak anlamına gelen “Lavare” sözcüğünden geldiği düşünülüyor. Antik çağda Mısırlılar ve Araplar lavantayı mumyalamada ve parfüm olarak kullanıyordu. Yine vebaya karşı hasta odalarında ve mekanların arınmasını sağlamada lavanta bitkisi yakılıyordu.

 


Alıntı
Share:
× Whatsapp'dan mesaj atın bize

Lütfen Giriş yap yada Kayıt ol